Estiu: temps de la sardina

Taula de continguts

La sardina és, probablement, el més conegut dels anomenats peixos blaus i un dels més consumits pel seu preu assequible. Segons el Gremi de majoristes del peix, la sardina és Sardina fresca: foto de Pescadores Artesanosel sisè peix més consumit a Catalunya, per darrera del lluç, el bacallà, la tonyina, el seitó i el llenguado. A més, d’uns anys ençà, els experts en salut han fet pujar la sardina uns quants graons en l’escala de popularitat gràcies a les seves característiques nutricionals.

De la familia dels clupeids, la sardina és un peix de color blavós i argentat que viu en les zones costaneres. És molt abundant al mar Mediterrani. De fet, l’illa de Sardenya deu el seu nom al terme llatí sardinae.

Per què és millor la sardina a l’estiu?

Al Mercat Central de Sabadell defensem el consum del producte temporada. Segons explica el departament de Salut de la Diputació de Barcelona, “la utilització de productes frescos de temporada té una sèrie d’avantatges: millor preu dels productes i millor qualitat.  A més, els aliments són més frescos i per tant, se’n pot treure un major profit de les seves propietats, i és més ecològic.” En el cas del peix, els pescadors artesans expliquen que, durant l’estiu creix la població de plancton, l’aliment de la sardina. Això fa que s’engreixin força i, per tant, són molt més gustoses i suculentes.

Truc per eliminar la pudor de peix a la cuina

Les sardines a la brasa representen un dels plats més típics de trobades i festes populars. Però aquest peix també es consumeix de moltes altres maneres: cuites al forn, a la planxa Sardines en llauna. Foto de wikipèdiaamb all i julivert, etc.  La sardina va ser el primer peix conservat en llaunes, gràcies a la idea que va tenir un confiter de Nantes, Joseph Moulin, a principis del segle XIX.

Però cuinar sardines comporta un inconvenient: l’olor tant forta que desprenen i que, per a moltes persones representa l’excusa perfecta per no menjar-ne. Existeixen diversos trucs per evitar-ho: rentar el peix amb una barreja d’aigua i llimona o vinagre mitja hora abans de cuinar-lo; posar un got amb aigua i llimona al forn després de coure les sardines; tenir una tovallola xopa d’aigua al costat d’on cous el peix ajuda a absorvir l’olor; bullir trossos de llimona i d’altres fruites cítriques deixant l’olla sense tapa perquè el vapor netegi l’ambient,…

Quin és el treu secret? Deixa un comentari explicant-nos-ho!

 

 

Darreres entrades